Onthulling herinneringsbord bij Ste. Marie in Huijbergen

 

De onthulling in Huijbergen vond plaats tijdens de open kloosterdag op 9 juni 2024.

De onthulling werd gedaan door abt broeder Marcus van klooster Ste. Marie.

De onthulling van het herinneringsbord door abt broeder Marcus. Op de achtergrond klooster Ste. Marie

 

Open Kloosterdag in Huijbergen

Door: José van der Wegen, 10 juni 2024

https://www.internetbode.nl/woensdrecht/420351/gezellige-open-kloosterdag-in-huijbergen

 

HUIJBERGEN - Op zondag 9 juni openden kloosters en abdijen in heel Nederland hun deuren voor bezoekers. Ook de Broeders van Huijbergen deden mee. De hele dag waren er diverse activiteiten om aan deel te nemen en ook het Wilhelmietenmuseum en de kloosterwinkel van De Huijberg waren geopend.

De Open Kloosterdag 2024 draaide om verhalen: Wat is jouw verhaal? Maar ook wat is het verhaal van de Wilhelmieten die hier ooit in de 13e eeuw neerstreken? Wat is het verhaal van de broeders die er nu nog leven? Wat is het verhaal van De Huijberg? Welke verhalen vertelt de kapel en wat heeft de tuin en het park ons allemaal te vertellen? Een bijzonder moment op deze Open Kloosterdag was de onthulling van het gedenkbord van Jeugdzorg West-Brabant. Ter herinnering aan het internaat en het jeugdwerk van de Broeders van Huijbergen werd bij de ingang aan de Staartsestraat een gedenkbord geplaatst.

De laatste weken zijn er ín Woensdrecht twee herinneringsborden onthuld. Het eerste bord werd op 24 mei bij de Volksabdij in Ossendrecht onthuld en een op 9 juni bij de open dag van klooster Ste. Marie in Huijbergen. Het zijn twee van 15 Westbrabantse locaties, waar tientallen jaren kinderen zijn opgevangen om hen betere toekomstkansen te bieden. Op de borden staat de historie en de betekenis ervan voor zorg voor kinderen. Bovendien staan er QR-codes op, die linken naar podcasts met verhalen van oud cliënten en oud medewerkers.

Klooster Ste. Marie in Huijbergen

De Broeders van Huijbergen startten in 1852 met de opvang van 30 weeskinderen in een voormalig Wilhelmietenklooster in Huijbergen. In 1854 werd dat Sainte Marie, een jongenskostschool voor lager onderwijs. Later kwam Juvenaat Sint Frans erbij voor aspirant broeders en in 1910 een ulo (later mavo) en handelsonderwijs. In de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers het klooster, die het bij hun vertrek in brand staken. Het poortgebouw bleef gespaard, de rest moest worden herbouwd. Vanaf 1970 werd Ste. Marie een schoolinternaat voor schippers-, kermis- en circuskinderen, maar ook voor particuliere en jeugdzorgkinderen. In 1989 sloot Ste. Marie na 135 jaar inzet van de broeders voor opvoeding en onderwijs. Wat bleef is het Broederhuis en basisschool Ste. Marie.

Activiteiten tijdens open kloosterdag

Tijdens de open kloosterdag waren er tal van activiteiten. Zo begon de dag met een eucharistieviering, waarna er koffie en thee met de broeders werd gedronken. Na de onthulling van het herdenkingsbord werd ook het Wilhelmietenmuseum geopend, waarbij er een curiosamarkt was en de verhalen van de Wilhelmieten en broeders bekeken konden worden. Ook de kloosterwinkel van De Huijberg was geopend. Wie wilde kon ook een kruidenwandeling doen. Met een koorzang in de kapel en een rondleiding door de permacultuurtuin van De Huijberg werd de dag afgesloten met een afsluitende vesperviering.